Hoe lang gaat een bong mee?
Hoe lang gaat een bong mee?
Een bong is een waterpijp voor wiet, en biedt veel voordelen ten opzichte van een klassiek pijpje of joint. Maar hoe lang gaat een bong mee? Dat lees je in deze blog!
Hoe snel slijt een bong, en hoe lang gaat een bong mee?
Een bong kopen doe je natuurlijk niet om hem na een week weer weg te gooien. De mate van slijtage van je bong en de snelheid waarmee hij slijt, is afhankelijk van verschillende factoren. Hier bespreken we alle punten waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van een bong, en hoe je ervoor zorgt dat je bong zo lang mogelijk in goede staat blijft.
Het materiaal van de bong
Het materiaal van de bong is uiteraard van grote invloed op de levensduur. Bongs worden gemaakt van allerlei verschillende materialen, zoals glas, plastic (acryl), steen, siliconen, aardewerk, epoxy, hout, bamboe… je kan het zo gek niet bedenken. Om meer te lezen over de verschillende bong materialen, bekijk onze blog.
Als je een bong koopt die lang mee moet gaan, kun je naar onze mening het beste kijken naar bongs van borosilicaatglas. Borosilicaatglas is een sterke glassoort die gebruikt wordt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld voor laboratorium-materiaal (vandaar de naam “scientific glass” of “laboratory glass”), maar ook voor bijvoorbeeld ovenschalen. Het is zeer sterk, krasbestendig, en hittebestendig, waardoor het een ideaal materiaal voor bongs is. De sterkte en slijtvastheid zijn dan ook het grote verschil met “normaal glas”.
Houten bongs, plastic bongs en stenen bongs zijn ook redelijk slijtvast als je er goed mee omgaat. Het nadeel van deze materialen is vooral dat ze minder gemakkelijk schoon te maken zijn, en mede daarom kunnen ze eigenlijk niet op tegen borosilicaat glas bongs.
Hoe ga je met je bong om?
De snelheid waarmee je bong verslijt of kapotgaat is niet alleen afhankelijk van het materiaal. Ook de manier waarop je met je geliefde bong omgaat is van grote invloed op de levensduur. De meeste bongs gaan kapot tijdens het schoonmaken, wanneer je ze mee naar buiten neemt, of wanneer je onder invloed van alcohol of andere drugs (of simpelweg heel erg veel wiet) niet voorzichtig met je bong omgaat. Wat ook vaak gebeurt, is dat stoners die uit het raam hun bong-rook uitblazen per ongeluk hun bong kapot stoten tegen de stenen vensterbank of muur tijdens het hoesten. Het zijn meestal dus gewoon “domme” ongelukjes die gemakkelijk voorkomen kunnen worden als je een beetje voorzichtig te werk gaat.
De algehele kwaliteit van de bong
Niet alleen het materiaal en de manier van omgaan bepalen de mate van slijtage van je bong. Misschien nog wel veel belangrijker is de algehele kwaliteit van de bong: daarmee bedoelen we vooral de manier waarop de bong gemaakt is. Is het een Chinees massaproductie-model, of is het een Duitse handgemaakte bong waar veel aandacht is gestoken in de productie en afwerking? Dit is een heel belangrijk punt, want een massaproductie-bong bevat soms al productiefouten zodra ze uit de fabriek komen, of heeft andere fouten waardoor ze sneller slijten. Denk hierbij vooral aan percolator bongs: een goed afgewerkte “tree percolator” zal niet zomaar breken omdat de percolator-buisjes aan elkaar verbonden zijn, waardoor de percolator veel sterker is. Een premium-kwaliteit bong daarentegen is zo goed gefabriceerd dat dit niet de reden zal zijn dat hij kapotgaat.
Dat wil echter niet zeggen dat goedkopere bongs altijd een slechte koop zijn. Integendeel! Er zijn heel veel stoners die een bong van zo’n 30 euro kopen (of zelfs minder) en er jarenlang mee doen. Op die manier kan een goedkope bong je heel veel waar voor je geld geven. Het is dus maar net wat je persoonlijke voorkeuren en eisen zijn.
Tips om een bong langer mee te laten gaan
Hieronder enkele tips waarmee je de levensduur van je bong kan verlengen:
Goed schoonhouden: met de juiste producten schoonmaken om krassen te voorkomen en ervoor te zorgen dat vuil zich niet kan hechten aan de wand van de bong. Gebruik hiervoor eventueel Limpuro Teer Blocker voor bongs.
Niet mee naar buiten nemen, maar op een vaste rookplek laten staan.
Zet je bong neer voordat je de rook uitblaast en gaat hoesten, want vaak gebeuren de ongelukjes tijdens het hoesten na de rooksessie.
- Is je bong gebroken? Je kunt deze vaak repareren! Bij Bongify verkopen we speciale bong lijm waarmee je allerlei materialen (waaronder glas) kunt repareren.
Conclusie: hoe lang gaat een bong mee?
De levensduur van een bong is afhankelijk van verschillende factoren: het materiaal waarvan hij gemaakt is, hoe je ermee omgaat, en de algehele kwaliteit en afwerking van de bong. Ben je op zoek naar een bong die voor eeuwig meegaat? Koop dan een bong van sterk materiaal die goed is gemaakt door echte professionals, en wees er voorzichtig mee. Dan gaat je bong jarenlang mee!