Wat is Hasj? (Hasjiesj)

Hasj (drug), of Hasjiesj, is een "soft drug" gemaakt van de hars van de cannabisplant (marihuana, wiet). 

 

Hasj vs. Wiet - wat is het verschil?

Hasj en wiet zijn nauw verwant, maar zijn niet hetzelfde. Zoals hierboven al is verteld wordt hasj gemaakt van de hars van de cannabisplant. De hars, of "trichomen", bevatten een hoop cannabinoïden (waaronder THC, CBD, CBN, CBG en nog veel meer) die het psychoactieve effect van cannabis veroorzaken. Daarom is het effect van pure hasj vaak erg sterk vergeleken met de wiet waarvan het wordt gemaakt.

Jammer genoeg is niet alle hasj die wordt verkocht op straat of zelfs in coffeeshops puur. Vaak bevat hasj andere stoffen om het gewicht te verhogen, en in sommige gevallen zit er zelfs bijna of helemaal geen hasj in! Goede en slechte hasj zijn moeilijker van elkaar te onderscheiden dan goede en slechte wiet, dus lees verder als je onze tips voor het identificeren van goede hasj (en slechte hasj) wilt weten.

 

Hoe wordt hasj gemaakt?

Er zijn in 2020 veel verschillende manieren om hasj te maken. Hieronder beschrijven we kort de drie meest populaire manieren om hasj te maken.

 

Hasj maken: de klassieke methode

Traditionele hasj komt voor een groot deel uit Marokko, Afghanistan, Libanon en enkele andere landen waar gigantische velden met duizenden (of zelfs miljoenen) wietplanten staan, vol zaad, zowel mannelijk als vrouwelijk, en meestal van slechte kwaliteit. Het roken van deze planten is niet heel lekker, en je wordt er meestal ook niet echt stoned van. De boeren zouden voor deze wiet niet veel geld krijgen. Daarom maken ze er een beter product van: hasj. Maar hoe werkt dit? Het is eigenlijk heel eenvoudig. De hasjboeren hebben een hoop gedroogde planten, en een grote zeef. De gedroogde planten worden op de zeef geklopt en gewreven, waardoor de trichomen (de "THC kristallen") loskomen van de plant. De trichomen vallen door de zeef, en de andere plantmaterialen blijven achter bovenop de zeef. De trichomen worden dus eruit gefilterd, en blijven onder de zeef achter als een fijn poeder. Dit poeder (skuff) wordt verzameld en samengeperst tot een blok met een hasj pers. De druk (vaak i.c.m. warmte) verandert het fijne poeder in een mooi blok hasj, klaar voor transport.

 

Hasj maken door te wrijven: "charras"

Een andere bekende en veelgebruikte methode voor het maken van hasj, is door de toppen van een levende cannabisplant tussen je handen te wrijven, om vervolgens de plakkerige hars die op je handen achterblijft los te schrapen en tot een bol hasj te draaien. Dit heet Charas of Charras, en de kwaliteit is vaak erg goed ten opzichte van andere soorten hasj. Het is niet hetzelfde als "normale hasj", omdat het meer oliën en andere vloeistoffen uit de levende plant bevat, terwijl de meeste hasj wordt gemaakt van droge, dode planten. Dit beïnvloedt de smaak en textuur, en maakt charas vaak een stuk plakkeriger en zachter dan andere soorten hasj. Charas is meestal te krijgen in de vorm van een bal, omdat deze met de hand wordt geproduceerd en niet met een pers, maar is in Nederlands moeilijk verkrijgbaar. Charas bevat vaak minder onzuiverheden dan normale hasj omdat deze niet op de vloer van een leemhut wordt geklopt. Het duurt dan ook langer om dezelfde hoeveelheid Charas te maken. Één charas boer maakt meestal niet meer dan 10 tot 20 gram hasj per dag, waardoor het duurder is dan "commerciële hasj". Een ander voordeel van Charas is dat dit kan worden gemaakt voordat de planten geoogst en gedroogd zijn.

 

Hasj olie maken / Cannabis extracten / "Dabs"

Wat is hasjolie? Hasj olie, cannabis concentraten of dabs zijn enkele van de puurste vormen van hasj die je kunt maken. Je hebt in principe geen dure spullen nodig om hasjolie te maken, dus iedereen kan zijn eigen dabs maken (let er wel op dat het maken van cannabisextracten legaal is waar je woont). Misschien is zelfgemaakte hasj olie niet zo puur als de extracten die je in een coffeeshop of dispensary kunt kopen, maar je hebt tenminste geen apparatuur van duizenden euro's nodig, dus: who cares?

Het enige wat je nodig hebt om (op de veilige manier) je eigen dabs te maken is met deze rosin tech kit voor het maken van hasj olie. Je kunt ook zelf BHO maken (butaan hasj olie) met behulp van een BHO extractor.

Waar wordt hasjolie van gemaakt? Hasj olie, wax of concentraten zijn extracten van de cannabisplant, en bestaan uit bijna pure cannabinoïden (zoals THC). Er zijn verschillende manieren om hasj olie te maken: je kunt het met of zonder oplosmiddelen (zoals butaan) maken, met of zonder vacuümoven (om het extract te "purgen", ofwel te zuiveren) en met of zonder hitte, om enkele factoren te noemen die van invloed zijn op wat het exacte eindproduct wordt.

 

Hoe moet je hasj roken?

Of je hasj wilt roken in een bong, in een joint, met een vaporizer, of misschien liever eten als een "edible"; de eerste stap is het verkruimelen van je hasj. Je kunt dit met je vingers of nagels doen, of met een mes. Veel mensen verhitten hun hasj om hem zachter te maken, waardoor je er gemakkelijker kleine stukjes van maakt. Dit resulteert vaak in vieze nagels en plakkerige vingers. Heb je je weleens afgevraagd: "Kan ik hasj in een grinder verkruimelen"? Dat kan, maar vaak raakt je grinder hierdoor verstopt en krijg je hem niet meer goed rondgedraaid. Maar een Nederlandse uitvinder heeft hier de eerste oplossing ter wereld voor bedacht: de ZenPen Hasj Grinder.

 

Hasj roken in een joint

Hasj roken in een joint is waarschijnlijk de populairste manier om hasj te gebruiken. En dat is niet zomaar: het is een langzaam brandend ritueel, je kunt hem delen met je vrienden, en je hebt niets speciaals nodig om een hasj joint te rollen: alleen wat hasj, wiet of tabak (om de hasj mee te mixen), een vloeitje en een filter tip. Je kunt met de ZenPen Hasj Grinder (verkrijgbaar bij Bongify) een wormpje of sliertje hasj maken, of met achterkant kleine schilfertjes hasj van je blok af schrapen. Dan rol je een joint zoals je dat normaal zou doen, alleen ditmaal met hasj erin! Zorg wel dat je de hasj goed verspreid, want als alle hasj aan één kant van de joint zit, zal hij niet goed branden.

 

Hasj roken in een bong

Hasj roken in een bong is mogelijk, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden om een lekkere, fijne hasj bong hit te krijgen. Het allerbelangrijkste bij het roken van hasj in een bong is dat de hasj wordt verkruimeld in hele kleine stukjes. Als je grote stukken hasj in je bowl doet, branden deze veel te lang en veel te langzaam. Tenzij je graag minutenlang uit dezelfde bowl rookt, is het belangrijk om grote stukjes hasj te vermijden. Om het goed te laten branden, raden wij aan om héél erg kleine stukjes hasj met een klein beetje wiet of tabak te mixen om een goede hasj bong hit te nemen. Een ander goed idee is om een jet lighter / torch aansteker / gasbrander te gebruiken om je bowl aan te steken, zodat de hasj direct goed brandt.

 

Hasj roken met een vaporizer

Is het mogelijk om hasj te roken in een vaporizer? Absoluut! Maar let op: niet alle vaporizers zijn geschikt voor hasj, en voor veel vaporizers heb je Vape Wool nodig om hasj te vaporizen.

Vape Wool is de sleutel tot succes als je hasj wilt roken in een vaporizer, of "hasj vapen". Deze ontgomde hennepvezelfs beschermen je vaporizer door te voorkomen dat de smeltende hasj in de interne kanalen van de vaporizer loopt en alles verstopt, omdat de vezels de hasj absorberen terwijl deze verdampt.

Er zijn ook verschillende vaporizers die speciaal zijn ontworpen voor het vaporizen van hasj olie, of "dabs". Een populair voorbeeld is de Dab Straw Vaporizer.

 

Hasj eten ("hash edibles")

Hasj eten is een van de gemakkelijkste en smakelijkste manieren om hasj te consumeren, en er zijn verschillende manieren om het te doen. Je kunt hasj brownies maken, hasj cake of "spacecake", hasj koekjes, hasj pizza, hasj chocolademelk, en vele andere gerechten. Het coole aan eten maken met hasj (in vergelijking met wiet) is dat je de THC of cannabinoïden niet hoeft te extraheren door wietboter te maken. Met hasj kun je simpelweg hele kleine stukjes aan je gerecht toevoegen, en that's it! Let wel op dat de cannabis gemengd moet worden met vetten om opgenomen te worden in je lichaam, dus wat extra boter in de gerechten doen om zeker te zijn van een goed effect is meestal wel een goed idee. Let op: hasj in gerechten is heel moeilijk te doseren, en je gebruikt al snel te veel hasj zonder dat je het in de gaten hebt. Wij adviseren om altijd met een kleine hoeveelheid te beginnen. Maak je bijvoorbeeld een spacecake, en wil je zeker weten dat hij wel sterk genoeg is? Doe er dan voldoende hasj in, maar probeer eerst één klein stukje te eten in plaats van een hele plak. Wacht minimaal anderhalf uur voordat je meer eet, omdat het heel lang kan duren voordat de hasj inslaat. Te veel hasj (of wiet) eten is ZEER onplezierig, dus ben voorzichtig! Hasj eten werkt vele malen sterker dan roken!

 

Hasj vs. Hasj Olie

Hasj bestaat al duizenden jaren in allerlei culturen, maar hasj olie is pas sinds de laatste paar jaar extreem populair geworden. Hoewel hasj olie en cannabis extracten al tientallen jaren bestaan, zijn de technieken voor het maken van goede concentraten (hasj olie) enorm verbeterd sinds het begin. Een jaar of 10 - 15 geleden hadden de meeste stoners nog nooit gehoord van "dabben", maar tegenwoordig is het wereldwijd bekend en een super populaire manier om cannabis te consumeren. Voor het geval je het nog niet wist: "dabben" is het roken van cannabis concentraten of "dabs" met een speciaal daarvoor ontworpen "dab rig". Wij hebben een groot assortiment dab rigs op voorraad.

Hasj olie staat ook bekend als "wax", en kan worden geconsumeerd in een "hasj oil pen", hoewel deze in Nederland nog niet zo populair zijn en volgens sommigen schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

 

Hoe herken je goede hasj vs slechte hasj

Hoewel niet veel mensen zich hiervan bewust zijn, is heel veel hasj die wordt verkocht niet puur. Het bevat vaak andere stoffen om het gewicht of het volume te verhogen, en soms wordt slechte hasj zachter gemaakt met producten als schapenvet. Zeker op straat in toeristische gebieden wordt er veel nep hasj verkocht door oplichters. Dit is soms 100% pure henna! Hoe herken je goede hasj? Dat lees je hieronder.

Goede hasj herkennen is niet heel eenvoudig, maar met de volgende stappen kun je je hasj wel testen om te zien of het geen nephasj is:

  1.  Ruik aan de hasj: ruikt het naar hasj? Dit zegt al veel. Let op: veel mensen weten niet hoe goede hasj ruikt!
  2. Voel aan de hasj: is het hard als een baksteen, of kun je gemakkelijk kleine stukjes eraf schrapen met je nagel?
  3. Houd de hasj naast een aansteker, maar niet in de vlam: als hij "bubbelt" is de kans groot dat je echte hasj hebt. Hoewel sommige additieven (schapenvet) ook zorgen dat de hasj gaat bubbelen, bubbelt nephasj meestal niet (als het bijvoorbeeld henna is i.p.v. hasj). Als je echte hasj in handen hebt, ruik je dat ook meteen als je hem verwarmt.

 

 

Verschillende soorten hasj

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten hasj verkrijgbaar. Van oudsher worden hasjsoorten meestal naar de regio vernoemd waar ze vandaan komen: "Nepal Hasj", "Maroc Hasj", "Afghaan Hasj", "Libanon Hasj", om er een paar te noemen. Nu er op in steeds meer landen legaal cannabis geproduceerd wordt, komen er ook bijna dagelijks nieuwe soorten hasj bij. Dit is ook het resultaat van de veredeling van cannabissoorten waardoor er steeds meer soorten op de markt komen en de hasj steeds beter en gevarieerder wordt (afhankelijk van waar je hem vandaan haalt, natuurlijk).

 

Hoe komt hasj aan zijn kleur?

Een interessant feitje is dat veel soorten hasj worden vernoemd naar hun kleur. "Rode Libanon", "Gele Maroc", om er twee te noemen. Maar hoe kan het dat hasj verschillende kleuren heeft, terwijl het van dezelfde plant wordt gemaakt? Hoe komt hasj aan zijn kleur? De oorzaak daarvan is eenvoudig te begrijpen als je kijkt naar de manier waarop hasj geproduceerd wordt. Traditionele hasj wordt vaak gemaakt in oude landhuisjes gemaakt van zand of leem, door de trichomen van het plantmateriaal te scheiden met een grote zeef, om vervolgens de trichomen te verzamelen en tot hasj te persen. Dit wordt vaak in grote hoeveelheden gedaan, dus in veel hasj boerderijen worden de planten simpelweg op de grond "geklopt". De vloer is meestal gewoon van zand, dus wanneer de trichomen worden verzameld, komt hier ook wat zand in terecht. En natuurlijk heeft niet iedere regio dezelfde kleur zand! Er zijn andere factoren die van invloed zijn op de kleur van de hasj, maar dit is de meest belangrijke en prominente oorzaak. De kleur van de hasj is vaak vergelijkbaar met de kleur van de grond / het zand in de regio waar de hasj is gemaakt, omdat de hasj deels bestaat uit zand (ja, inderdaad, je rookt waarschijnlijk gewoon zand, en de hasjboeren verdienen meer aan de hasj!). Dat verklaart ook waarom commerciële hasj vaak heel hard is en niet zo plakt: het is gewoon niet zo puur!

 

Waar kun je hasj kopen?

Hasj is verkrijgbaar in de meeste Nederlandse coffeeshops. Meestal is hasj iets goedkoper dan wiet, maar dat is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit.

Copyright © 2023 Bongify. All rights reserved.