Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39
0
Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39

29 april 2024

De verschillende Standard Grindings voor Bongs

Op deze pagina laten we de verschillende standard grindings voor bongs zien, en leggen we uit wat precies het verschil is. Wat zijn de voor- en nadelen van deze standard grindings, en wat moet je precies weten om de juiste bong, bowl, dabbing banger, downstems of nails te kiezen?

 

Wat is een “Standard Grinding”?

De “grind” of “joint” van een bong of waterpijp is de aansluiting tussen de bong en downstem, tussen de ash catcher of pre-cooler en de bong, tussen de downstem en de bowl, etc. Dit is meestal een glazen “fitting”, waarbij het ene onderdeel als het ware in de andere valt.

Je kunt je voorstellen dat het niet handig is als alle bongs, bowls, downstems en andere bong-onderdelen een andere fitting zouden hebben; je kunt ze dan niet zomaar met elkaar verbinden. Maar gelukkig hanteren de meeste bong-producenten tegenwoordig dezelfde maten, waardoor vrijwel alle bongs en accessoires met elkaar te verbinden zijn, al dan niet met een adapter. Ideaal!

Standard grinding-maten worden niet alleen bij bongs gebruikt. Ook handpijpen en zelfs sommige shisha’s zijn uitgerust met een standard grinding.

 

Mannelijke en vrouwelijke standaard grindings

Allereerst gaan we het hebben over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bong grindings. Het is af en toe verwarrend, maar eigenlijk is het heel simpel: de mannelijke valt in de vrouwelijke. Dat betekent dus ook dat je eigenlijk altijd zowel een mannelijke als een vrouwelijke aansluiting hebt.

Stel, je hebt een bong met een vrouwelijke standard grinding en een bowl met een mannelijke. Je steekt dan als het ware de bowl in de bong. Als het andersom was (een mannelijke bong en een vrouwelijke bowl), dan valt de bowl niet “in” de bong, maar eroverheen. Hieronder staan enkele afbeeldingen die duidelijk laten zien hoe het precies werkt.

Het is altijd verstandig om goed op de productfoto’s te kijken naar welke grinding jouw bong precies gebruikt (mannelijk of vrouwelijk), zodat je niet per ongeluk een verkeerde bowl of downstem bestelt.

 

 

De verschillende formaten standard grindings

 

SG10 (10mm)

De SG10 (10mm) grinding is de kleinste standard grinding, en wordt meestal gebruikt voor oil rigs / olie bongs en unieke / speciale bongs. De SG10 komt niet heel veel voor, en wordt soms ook wel een “micro grinding” of “nano grinding” genoemd. Vaak is het beter om een SG14 of SG19 te nemen, aangezien deze meer lucht doorlaten en je dus gemakkelijker de bong vol rook kunt zuigen. Maar bij kleine bongs en oil rigs (waar men vaak langzamer en minder hard zuigt) volstaat een SG10 prima.

 

SG14 (14,5mm)

De SG14 (14,5mm) is een van de meest voorkomende maten. De SG14 standard grinding kun je vinden op allerlei soorten bongs, waterpijpen en accessoires. Er zijn dan ook talloze bong accessoires zoals downstems, bowls en precoolers met een SG14 (14,5mm) standard grinding.

 

SG19 (18,8mm)

De SG19 (18,8mm) is de andere meest voorkomende standard grinding. Er zijn erg veel bongs en accessoires met een SG19 grinding. Een voordeel van deze maat is dat de 18,8mm bowls en downstems veel lucht doorlaten, en de airflow dus niet belemmeren.

Veel bongs zijn uitgerust met een SG19 standard grinding waar de downstem in valt. Vaak is de binnenmaat van deze zogenaamde “inside cut downstems” niet SG19 maar SG14, waardoor men dus op een SG19 bong een SG14 bowl kan gebruiken.

 

SG29 (29,2mm)

De SG29 (29,2mm) standard grinding is een vrij zeldzame maat die niet alleen wordt gebruikt voor downstems, maar soms zelfs om losse delen van een bong aan elkaar te maken. Een voorbeeld hiervan is de Nautilus bong.

 

 

Standard Grindings en Bong Adapters

Nu je weet welke standard grindings er zijn, weet je ook dat je ze niet allemaal 1 op 1 met elkaar kunt verbinden. Maar gelukkig is ook daar een oplossing voor: bong adapters. Met een bong adapter kun je vrijwel alle bongs en bong-onderdelen zoals downstems, bowls en andere accessoires aan elkaar verbinden. Een mannelijke bowl op een mannelijke bong? Geen probleem! Ook kun je gemakkelijk van een SG19 bong een SG14 bong maken, of andersom. Bekijk hier alle bong adapters.

 

Universele Bong Bowls

Waarom zou je tegenwoordig nog kiezen voor een bepaalde maat bowl, als je ook gewoon een universele kunt kopen? Natuurlijk zijn er genoeg redenen, maar dat neemt niet weg dat een universele bong bowl uitermate handig is. Wij hebben enkele universele bowls op voorraad, waaronder de titanium Black Leaf Rock 'n' Roll bowl.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »