Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39
0
Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39

29 april 2024

Hoe kun je het beste een grinder schoonmaken (Wiet Grinder)

Een wiet crusher of wiet grinder schoonmaken is een must als je van je grinder wilt blijven genieten. Waarom zou je een dure, luxe grinder kopen, en hem vervolgens niet onderhouden? Een wiet grinder schoonmaken is eenvoudig, snel en zeker de moeite waard. In deze blog vertellen we je hoe je een grinder goed schoonmaakt, en wat je vooral NIET moet doen.

 

Een wiet grinder schoonmaken voor het eerste gebruik

Moet je een wiet grinder schoonmaken voor het eerste gebruik? In de meeste gevallen niet. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad! Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen (en dus geen chemicaliën die mogelijk zijn achtergebleven van het productieproces wilt binnenkrijgen) kun je je grinder altijd even goed schoonmaken voordat je hem de eerste keer gebruikt. Als je hiervoor geen grinder schoonmaakmiddel hebt kun je hem op z'n minst even uitspoelen met (warm) water. Laat hem goed drogen, en meestal is dit al meer dan voldoende om fijn en veilig van je nieuwe wiet grinder te genieten.

Het grinder zeefje / gaasje schoonmaken

Het onderdeel van je grinder dat de meeste aandacht nodig heeft is meestal de "screen", het zeefje of gaasje (pollen filter) waarmee de trichomen die loskomen tijdens het malen van je wiet worden gescheiden en achterblijven als poeder in het onderste vakje van je grinder. Niet alle grinders hebben zo'n pollen zeefje, maar als je grinder er wel een heeft, is het een goed idee om deze tijdig te reinigen om te voorkomen dat hij helemaal dicht gaat zitten.

Wij geven de voorkeur aan grinder cleaner (van Black Leaf). Dit is 100% veilig in gebruik, laat geen rare smaakjes achter, en laat je grinder er weer als nieuw uitzien.

 

Waarmee kan ik mijn wiet grinder schoonmaken?

Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je je grinder kunt schoonmaken, en niet iedereen heeft dezelfde voorkeur. Wat het beste schoonmaakmiddel voor je wiet grinder is, is ook afhankelijk van het materiaal van je grinder. Als je een titanium grinder hebt, kun je andere producten gebruiken dan wanneer je een houten grinder of acryl grinder gaat schoonmaken.

Welk product je ook wilt gebruiken om je wiet grinder te reinigen; het is altijd een goed idee om een bong borsteltje te gebruiken om veilig en effectief het vuil te verwijderen.

 

Je grinder schoonmaken met (heet) water

De veiligse manier om je (metalen) grinder schoon te maken is met heet water. Je kunt zelfs kokend water gebruiken om aluminium of titanium grinders te reinigen. Maar heet of kokend water is absoluut geen optie voor het reinigen van een acryl grinder, want deze kunnen hierdoor vervormen of zelfs smelten! De meeste acryl grinders zullen niet zomaar smelten, maar dat risico wil je liever niet nemen, toch?

Met uitzondering van acryl / plastic grinders is heet water een goede manier om je grinder te reinigen als je geen schoonmaakproducten voor grinders in huis hebt. Heet water (in combinatie met een borsteltje) verwijdert de meeste residuën zonder je grinder te beschadigen of rare geurtjes achter te laten. Maar hiermee wordt je grinder waarschijnlijk niet 100% schoon, en is het moeilijker om al het vuil los te krijgen. Hiervoor kun je eventueel een beetje zeep of afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel (bijvoorbeeld Dreft) is een goede optie als je geen geld wilt uitgeven voor grinder reiniger, maar zorg wel dat je het heel goed uitspoelt. De meeste soorten afwasmiddel zijn namelijk vrij agressief en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Je grinder reinigen met aceton (of nagellak-remover)

Een grinder schoonmaken met aceton of nagellak-remover is zeer effectief, en ook vrij goedkoop. De residuën in je grinder lossen over het algemeen goed op in nagellak remover, waardoor je al het vuil er zo uit spoelt. Zorg er wel voor dat je hem heel goed uitspoelt met warm water, want je wilt natuurlijk geen aceton roken.

 

Wiet grinder schoonmaken met alcohol

Kun je een wiet grinder schoonmaken met alcohol? JA! En het is vaak een hele goede en effectieve oplossing, alhoewel pure isopropyl of ethanol alcohol (die geschikt is voor consumptie) vaak wel erg duur is vergeleken met grinder cleaner.

Dus, werkt het goed? Absoluut, maar je portemonnee is wellicht wat minder blij als je je grinder schoonmaakt met alcohol. Grinder cleaner is een goedkoper en veiliger alternatief, maar alcohol werkt desalniettemin uitermate goed.

Er is wel één ding dat mis kan gaan wanneer je je metalen grinder schoonmaakt met alcohol. Veel plastic grinders hebben een kunststof ringetje om de rand zitten waarmee hij soepeler draait, en sommige soorten plastic kunnen oplossen of verzwakken wanneer ze in contact komen met alcohol. Daarom is het een goed idee om voor het schoonmaken van de grinder met alcohol het plastic ringetje te verwijderen, zodat deze niet beschadigd raakt. Maar dat is geheel voor de zekerheid, want in veel gevallen zal het plastic de alcohol kunnen weerstaan.

 

Je grinder schoonmaken met azijn

Azijn is een effectieve en veilige manier om je wiet grinder te reinigen. Doe een paar eetlepels azijn in een glas water, meng het door elkaar, en je hebt een goede oplossing om je grinder te reinigen. In combinatie met een bong schoonmaakborsteltje krijg je hiermee gemakkelijk en snel al het vuil uit je grinder. Je kunt ook pure azijn gebruiken, maar dat is erg agressief en meestal helemaal niet nodig. Een bijkomend voordeel is dat azijn een mooie glans achterlaat na het schoonmaken, waardoor je grinder er misschien zelfs beter dan nieuw uitziet!

 

Je grinder schoonmaken met melk

Een wiet grinder schoonmaken met melk? Ja, het kan! En het werkt ook nog! Omdat melk vetten bevat, lossen THC en andere cannabinoïden heel goed op in melk. Hoewel het niet de beste oplossing is (wij gebruiken veel liever grinder cleaner), is melk goedkoop en het werkt goed. Doe je grinder met een beetje melk in een pan en verhit het, maar probeer het niet te koken, en na 30 tot 60 minuten kun je je grinder eruithalen en met een borsteltje al het vuil wat er nog in zit gemakkelijker wegpoetsen met een bong borsteltje (of bijvoorbeeld een oude tandenborstel). Heel veilig, geen gezondheidsrisico's, en na een goede spoelbeurt met wat warm water hoef je niet bang te zijn voor rare geurtjes of smaakjes die achterblijven.

 

Je wiet grinder schoonmaken met een aansteker

Heb je niks bij je om je grinder te reinigen? Probeer dan eens een aansteker! Je kunt met een aansteker het gaasje schoonbranden, zodat de trichomen weer goed gefilterd worden. Dit is natuurlijk niet de ideale manier om het vuil te verwijderen, omdat er een onplezierig geurtje kan achterblijven en je soms zelfs het gaas kan beschadigen als je grinder van goedkoper materiaal gemaakt is. Wij raden deze methode dus niet aan, maar er zijn veel stoners die erbij zweren!

 

TIP: Wil je dat je grinder soepeler draait, met minder wrijving en minder geluid? Doe dan eens een klein druppeltje natuurlijke olijfolie tussen de draaiende delen (en de schroefdraad), en hij draait beter dan ooit tevoren. Dit werkt ook om de residuën uit je grinder te verwijderen, omdat de olie zich vermengt met de cannabisresten. Veeg het vervolgens af met een droge keukenrol of wat wc-papier, en al het vuil is weg! Gebruik alleen nooit te veel olijfolie, anders kan het de smaak van je kruiden beïnvloeden en je grinder/handen juist vies maken.

 

Hoe je je grinder NIET moet schoonmaken

Er zijn een aantal dingen die je wilt vermijden wanneer je je grinder gaat schoonmaken. Door het verkeerde product te gebruiken kun je de uitstraling en functionaliteit van je grinder verpesten, of je grinder zelfs geheel verwoesten. Daarom staan hieronder enkele dingen die je absoluut NIET wilt proberen.

  • Maak je grinder NIET schoon met bleek of chloor. Metalen grinders verliezen hun glimmende uitstraling, en acryl grinders kunnen zelfs geheel oplossen / vergaan.
  • Gebruik geen alcohol, wasbenzine of isopropyl voor het schoonmaken van acryl / plastic grinders.
  • Maak je acryl / plastic grinder nooit met te heet of kokend water schoon; hij kan smelten!
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking