Wiet Brownies Recept / Space Brownies bakken

Zelf edibles maken? Wiet brownies bakken is snel en eenvoudig vergeleken met veel andere wiet recepten. Als je zelf edibles gaat bakken, weet je precies hoeveel wiet of hasj er in één brownie zit, ben je er zeker van dat er geen rare stoffen in zitten die er niet in thuis horen, kun je alles precies naar jouw smaak maken, én het is hartstikke leuk!

Zorg er wel voor dat je je keuken of huis goed ventileert, mocht je het niet zo fijn vinden als de hele kamer naar wiet ruikt.

 

Wat zijn wiet brownies?

Wiet brownies zijn simpelweg brownies waarin wiet of hasj is verwerkt. Wiet brownies worden ook vaak “space brownies” of “hasj brownies” genoemd. Deze zogenaamde “edibles” zijn zeer populair in de Verenigde Staten (USA) en zijn ook in Nederland bij de meeste stoners wel bekend.

Het ultieme space brownies recept

Er zijn verschillende manieren om space brownies te bakken. Hieronder zijn enkele recepten samengevat, met gemakkelijke manieren zoals een magentron cake of brownie mix, maar ook meer "do it yourself"-style recepten.

 

Space Brownies in magnetron / mok cake

Een van de gemakkelijkste manieren om snel space brownies te bakken is in een mok in de magnetron. 

Ingrediënten:

 • 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
 • 3 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 3 eetlepels melk
 • 2 eetlepels (zonnebloem)olie
 • 1 klontje boter
 • 0,2 gram wiet / 0,15 gram hasj (ongeveer)

Meng de ingrediënten door elkaar in de mok, en zet de mok in de magnetron. Hoe lang hij er precies in moet is afhankelijk van de grootte van de mok en de magnetron. Je kunt als richtlijn gebruiken dat een 800 watt magnetron ongeveer 2 minuten nodig heeft om de space brownies te bakken. Dat is een kwestie van proberen!

In plaats van gemalen wiet of hasj en een klontje boter, kun je ook wietboter gebruiken! Hoe je dat precies maakt lees je verderop in dit artikel.

 

Space Brownies zelf maken met verse ingrediënten

Hoe gemakkelijk de andere manieren om space brownies te maken ook zijn, met verse ingrediënten maak je ze toch nog steeds het lekkerst. 

De ingrediënten om zelf wiet brownies te maken:

 • 250 gram pure chocolade
 • 120 gram witte bastardsuiker
 • 120 gram vanillesuiker
 • 2 gram kaneel
 • 10 centileter melk
 • 3 Eieren
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 125 gram bloem
 • Zout
 • Gedroogde, gemalen wiet of verkruimelde hasj


Verwarm eerst vast de oven voor op 175 graden celsius. Sla of breek de helft van de chocola in stukjes en laat de andere helft smelten in een (steel)pannetje. Pak vervolgens je boter en gemalen wiet of hasj (of wietboter) en mix deze met de suiker, melk, bloem, cacao, melk, gesmolten chocola en een beetje zout naar smaak. Voeg vervolgens de gebroken stukjes chocola erbij, en het beslag is klaar! Doe alles in een brownievorm (of maak er cupcake-brownies van), en het geheel is klaar om de oven in te gaan!

Bak de space brownies gedurende 25 tot 40 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte en vorm. Laat het even afkoelen, en klaar is kees!

Hoeveel wiet moet er precies in de brownies? Dat lees je verderop in het artikel!

 

 

Space Brownies bakken met Brownie Mix

Met brownie mix is space brownies bakken ook al helemaal gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een pakje brownie mix (bijv. van dr. oetker) en de bijbehorende hoeveelheid boter en water (en je wiet of hasj, natuurlijk). Mix eerst de boter tot een romige crème met een staafmixer, en mix vervolgens de overige ingrediënten erdoorheen. Zodra je een gladde mix hebt doe je alles in een brownievorm of ovenschaal. Na ongeveer 40 minuten bakken op ongeveer 180 °C zijn je space brownies klaar om van te genieten!

 Ook hier geldt weer dat je met wiet of hasj en boter, maar ook met wietboter kunt werken zodat je geen stukjes wiet of hasj in je brownies tegenkomt (niet dat dit zo erg is, natuurlijk!)

Alternatief recept voor “Vegan Space Brownies”

Veganistische Space Brownies

 

Wietboter maken

Veel mensen zullen zeggen dat je voor een lekkere spacecake wietboter moet maken. Dat is deels waar, maar het hoeft niet persé. Wanneer je hasj gebruikt in plaats van wiet is het sowieso al niet nodig om wietboter te maken, je kunt de hasj gewoon met de rest van het beslag vermengen nadat je het goed verkruimeld hebt. Maar als je space brownies van wiet gaat maken, is het dan nodig om wietboter te maken? Heel simpel: nee, het is niet nodig. Als je wietboter maakt heb je 2 grote voordelen: 1. Je hebt minder kans op ongelijkmatige verdeling van de cannabinoïden, en 2. Je proeft de wiet veel minder. Wanneer je gewoon wiet door het beslag mengt, ga je hoe dan ook de wiet (flink) proeven. Als je dit een probleem vindt kun je wellicht beter wietboter maken.

Een bijkomend voordeel van wietboter maken in vergelijking met de kruiden of hasj door het beslag te mengen, is dat bij wietboter de cannabinoïden gelijkmatiger verdeeld zijn, en er minder kans is op sterke en minder sterke brownies. Hierdoor weet je wat je binnenkrijgt, en kom je niet zo snel voor verrassingen te staan.

Dus, moet je space brownies met of zonder wietboter maken? Dat ligt er maar net aan wat je zelf wilt. Over het algemeen vindt men dat brownies gemaakt met wietboter beter smaken dan brownies met gemalen wiet erin.

Wietboter maken is heel eenvoudig. Hoe het precies moet lees je in dit artikel.

 

Hoeveel wiet in space brownies?

Het is voor veel mensen moeilijk in te schatten hoeveel hasj of wiet je in een space brownie moet verwerken. Dit is niet gek: wiet kan behoorlijk verschillen van sterkte, en het effect van wiet eten is heel anders dan het effect van wiet roken. Vooral wanneer je met hasj werkt kan je nog weleens snel te veel hasj in je brownies bakken. Gelukkig zijn er richtlijnen voor de ideale hoeveelheid hasj of wiet in je spacebrownies.

Om te bepalen hoeveel wiet of hasj er in je brownies moet komen, zul je eerst moeten nadenken over de hoeveelheid die je gaat maken. Maak je één brownie, of een hele bak vol voor de hele vriendengroep? Daarnaast wil niet iedereen zijn brownie even sterk: zo zijn er mensen die graag van de smaak genieten en dus meerdere brownies naar binnen willen kunnen werken, terwijl er ook mensen zijn die liever van één brownie al compleet van de wereld spacen.

Het advies: gebruik een bepaalde hoeveelheid per persoon. Maak je brownies voor 5 personen? Gebruik dan tussen de 0,2 en 0,5 gram per persoon, in totaal dus 1 tot 2,5 gram wiet of hasj. Let wel op: wiet edibles kunnen behoorlijk zwaar vallen, zeker voor onervaren stoners. Het is dus altijd verstandig om met een lage dosis te beginnen, of wanneer je sterke brownies hebt met veel wiet of hasj erin kun je ook gewoon een halve nemen. Hoeveel gram wiet of hasj in een brownie hoort is dus afhankelijk van wat je er precies mee wilt doen, en hoe ervaren de gebruikers zijn met edibles. 

 

Wiet brownies kopen

Heb je geen zin in wiet brownies bakken? Dan kun je ook gewoon wiet brownies kopen! Maar waar zijn wiet brownies te koop? In sommige coffeeshops verkoopt men brownies. Of een coffeeshop brownies mag verkopen is afhankelijk van het beleid van de gemeente (link).

Enkele voorbeelden van coffeeshops die brownies verkopen: 058 shop in Leeuwarden, Culture Boat Utrecht (De Boot), verschillende coffeeshops in Amsterdam (waaronder coffeeshop Popeye) en Rotterdam.

 

Wiet brownies: do’s en don’ts

 Er zijn een paar echte do's en don'ts bij het maken en eten van space brownies. Hieronder zie je wat je zeker wél, maar ook wat je zeker níet moet doen!

 

Do’s:

 • begin met weinig of een halve, zeker als je niet veel gewend bent. Het valt voor iedereen anders.

Don’ts:

 • niet te veel wiet of hasj erin
 • niet te heet bakken
 • niet bijpakken want het kan erg lang duren voordat je iets voelt (soms meer dan een uur)

 

Wietkoekjes en andere edibles bakken

Naast space brownies zijn er natuurlijk nog veel meer recepten van heerlijke lekkernijen die je kunt bereiden met wiet of hasj. Kijk bijvoorbeeld eens naar het space koekjes recept of het wiet pizza recept.

 

Space Cake vs Space brownies

Wiet brownies en spacecake zijn vrijwel hetzelfde product, maar er zijn wel een paar verschillen. 

Het effect is van beide precies hetzelfde. De ingrediënten verschillen onderling wel een beetje, maar ze lijken veel op elkaar. Het grootste verschil zit in de smaak, en de vorm. Spacecake wordt vaak ofwel als een "gewone" cake gebakken en daarna in plakjes gesneden, maar kan ook als cupcakes worden gemaakt. Brownies worden vaak in een soort schaal gebakken en daarna in stukken gesneden. Space cake is over het algemeen iets harder en minder vettig dan brownies, en daarom gemakkelijker te verpakken en transporteren. Maar ook dat verschil is minimaal, want overal is een oplossing voor (neem ze bijvoorbeeld mee in een afgesloten plastic doos zodat ze niet platgeduwd worden).

Dus wat is beter, space cake of space brownies? Dat hangt af van je smaak, en verder is er weinig verschil! 

 

Space brownies effect 

Hoeveel space brownies moet je eten? Dat is een goede vraag! Het aantal space brownies dat je moet eten is per persoon verschillend, afhankelijk van je gewenning / tolerantie. Daarnaast ligt het er natuurlijk ook aan hoeveel wiet of hasj je in de brownies hebt gedaan. Over het algemeen is het slim voor beginners om maximaal 0,2 gram wiet te eten, en dat is zelfs voor sommige mensen al erg veel. Je kunt natuurlijk beter te weinig dan te veel nemen; wiet brownies (en andere edibles) zijn over het algemeen veel krachtiger dan het roken van een joint, en het effect houdt een stuk langer aan. Neem het zekere voor het onzekere en probeer uit met kleine porties voordat je meer gaat eten!

Heb je dus 10 brownies gemaakt met 2 gram wiet, dan kun je meestal wel veilig 1 brownie per persoon consumeren. Maar let op: dit is een richtlijn, bij sterke soorten wiet of lage tolerantie kan het effect nog steeds zeer sterk zijn! Onderschat wiet brownies en spacecake niet!

Dat gezegd hebbende, is het effect van spacecake of wiet brownies gewoon fantastisch. Je schaadt je longen niet door koolmonoxide in te ademen, je kunt genieten van een heerlijke brownie die precies naar jouw smaak is gemaakt, en het effect is zeer sterk vergeleken met roken of vaporizen.

 

Zijn wiet brownies legaal? En andere edibles?

https://coffeeshopbond.nl/blog/edibles-in-nederland

onduidelijk, beleid verschilt per gemeente, volgens advocaat Maurice Veldman is volgens de wet is spacecake bereid met wietboter illegaal en spacecake met gemalen wiet legaal

Copyright © 2018 Bongify. All rights reserved.